skip to Main Content
info@shockwave-therapie.com
Darmklachten En Rugpijn

Darmklachten en rugpijn

De relatie tussen rugpijn en darmklachten

Heeft u last van pijn in uw onderrug? Dan kunt u hier veel hinder van ondervinden tijdens de dagelijkse bezigheden. Het lastige aan rugpijn is dat er vaak ook geen duidelijk oorzaak voor is. Dit maakt het ook lastig om de rugpijn te behandelen. Wist u al dat lage rugpijn ook veroorzaakt zou kunnen worden door darmklachten? Lees in dit blog meer over de mogelijke relatie tussen darmproblemen en rugpijn.

Via de zenuwen verbonden

De zenuwen van de buik en de zenuwen van de rug lopen allebei lumbaal. Dat wil zeggen: ze lopen allebei via het lage deel van de wervelkolom. Daardoor kunnen de zenuwnetwerken elkaar beïnvloeden. Pijn in de rug kan dus veroorzaakt worden door darmklachten. Andersom kan rugpijn op den duur ook leiden tot darmklachten. Wilt u van uw rugpijn afkomen? Dan kan het dus helpen om de oorzaak van uw darmproblemen aan te pakken.

Onderzoek uw darmklachten

Er zijn heel veel verschillende soorten darmproblemen. Wij zetten een aantal veel voorkomende darmklachten voor u op een rij:

 • Opgeblazen gevoel
 • Winderigheid
 • Obstipatie
 • Diarree
 • Bloed in de ontlasting

Herkent u een of meerdere van de bovenstaande klachten? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals het prikkelbare darm syndroom, een infectie of een ontsteking. Wilt u weten welke symptomen bij welke aandoening horen? Doe de zelftest en kom er dan snel achter.

Darmklachten en rugpijn verhelpen

Voorkom dat u last krijg van chronische pijn en doe iets om uw darmklachten te verminderen. Wij geven een paar tips:

 • Vermijd te veel en te vet eten
 • Drink voldoende water
 • Zorg voor genoeg beweging
 • Eet kleine porties
 • Zorg voor voldoende groente en fruit
 • Goed kauwen tijdens het eten
 • Elke dag 30 tot 40 gram vezels eten
Back To Top